Makaleler

ders çalışamama

DERS ÇALIŞMA PROBLEMİ

Çocuğun ödevlerini yapabileceği fiziki mekanı hazırlayın. Bu çocuğa ait bağımsız bir oda olduğu gibi, ders çalışma köşesi de olabilir.

Ev ödevi için her gün düzenli ‘’ödev saati’’ oluşturmasını sağlayın.

Okuldan eve geldiğinde, bir saat kadar dinlenme ve kahvaltıya zaman ayırın. Bunun on dakikasını, birlikte sohbet ederek geçirmeye çalışın.

Çocuğun düzenli ödev yapma alışkanlığını geliştirmesine yardımcı olun. Ödev saati sona ererken, çocuğun yapmış olduğu çalışmayı kontrol etmenizde yarar vardır.

Zamanında tamamlanan ödevin ardından, birlikte yapmaktan hoşlandığınız ortak bir faaliyeti gerçekleştirin (satranç oynamak, film izlemek gibi).

Ödevle ilgili size yöneltilen soruları yanıtlayın ama çocuğunuzla birlikte masaya oturup ödevini baştan sona yapmayın. Birlikteliğiniz olumsuz bir alışkanlığın yerleşmesine neden olabilir.

Eğer çocuk ödevinin tümünü yapmakta zorlanıyorsa, o zaman ödevi küçük parçalara ayırın.
Örneğin, otuz problemi yapması yerine ‘’beş problemi çöz, bana getir bana göster’’ deyin ve mutfağa ya da salona gidin. Çocuk beş problemi çözüp getirdiğinde, çabasından dolayı onu övün. ‘şimdi beş tane daha yap, sonra bana göster deyin’.

Çocuğunuzun ev ödevini değerlendirmek sizin göreviniz değildir. Sadece bir hata gördüğünüzde uyarın. Fakat bu yüzden onunla mücadeleye girmeyin. Çocuğun okula düzeltilmemiş haliyle ödevi götürmesine izin verin. Öğretmen, çocuğun nerede sorun yaşadığını bilmek ister. Eğer siz çocuğu hep düzeltilmiş ödevle gönderirseniz, öğretmen çocuğu olduğundan daha farklı bir şekilde tanımış ve yanıltılmış olacaktır.

Belirli bir saate kadar ödevin bitirilmesi konusunda çocukla görüş biriliğine varın. İstisnalar dışında çocuğu, zaman sınırlamasına sadık kalması için uyarın. Gerektiğinde çocuk, tamamlanmamış ödeviyle okula giderek hesabını kendi başına vermelidir.

Ders çalışması ve ödev yapması konusunda ona baskı yapmayın. Önemli olan çocuğun ders çalışırken keyif alabilmesi, desteğiniz ve teşvikinizle yapabileceğinin en iyisini ortaya koyabilmesidir. Çocuğunuza yapabileceğiniz en büyük yardım, okul faaliyetlerinde onu destekleyen ve ilgilenen bir veli olmanızdır.

Çocuğun sizden istediği, öğretmenlik değil, ev içinde ve dışında, karşılıklı keyif alabileceğiniz, ortak etkinliklerde buluşabilmektir (konser, resim galerisi gibi).

Evde öğretim faaliyetini üstlendiğiniz zaman, çocukla yaşanacak gerilim ortamı, ilişkilerinizi olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle gerek duyulduğunda, özel öğretmen desteği alınarak bu sorun çözülebilir.

Bu yazı yorumlara kapanmıştır.