Makaleler

psikolog terapist kimdir

Psikolog Kimdir ? Psikolog Nasıl Çalışır ?

Psikologlar psikoterapi, psikolojik danışmanlık, psikolojik değerlendirme ve psikolojik test uygulayan uzmanlardır.

Psikologlar üniversitelerin psikoloji bölümlerinde eğitim alırlar. Psikoloji lisans eğitimini tamamladıktan sonra psikolog ünvanı alırlar.

Günümüzde en çok ilgi gören meslek uzmanlarından olan psikologlar, terapi ve danışmanlık hizmetlerinin yanısıra endüstri psikolojisi, adli psikoloji, trafik psikolojisi vb. pekçok alanda çalışmaktadırlar. 

Psikologlar zaman zaman psikiyatristler ile karıştırılır. Psikologlar psikoterapi ve psikolojik danışmanlık alanlarında çalışırlar. Psikiyatristler ise genel olarak ilaç tedavisi uygularlar.

Psikologlar Hangi Eğitimi Alır ?

Psikologlar üniversitelerin psikoloji bölümünden mezun olular. Psikoloji alanında yüksek lisans eğitimi alarak uzman psikolog ünvanı alırlar.

Psikologların lisans eğitimlerinden sonra aldıkları yüksek lisans (master) eğitimleri hangi alanda uzmanlaşacaklarını belirler. Psikologlar eğitim aldıkları alanda hizmet verirler.

Psikolog Olmak İçin Neler Gerekir ?Psikolog olmak için psikoloji bölümünden mezun olmak gerekir. Psikoloji lisans eğitimini tamamlamak, psikolog olmak için zorunlu koşuldur.

Lisans eğitiminin ardından uzmanlık eğitimi alan psikologlar uzman psikolog olarak çalışma yetkisi elde ederler. Klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, soyal psikoloji gibi uzmanlık alanları vardır.

Psikologlar Hangi Çalışmaları Yaparlar ?

Psikologlar bireysel terapi, psikolojik danışmanlık, aile terapisi ve evlilik terapisi uygulayabilirler. Psikologlar eğitim alıp uzmanlaştıkları alanlarda çalışma yetkisine sahiptir.

Psikologlar yetişkin danışanlarla, ailelerle ve çocuklarla çalışabilirler.

Psikologlar, psikolojik değerlendirme, psikolojik testler ve psikolojik danışmanlık uygulamaktadırlar. Psikologlar öncelikle danışanlara terapi süreci hakkıda bilgi verirler. Ardından psikologlar sorunu kapsamlı olarak değerlendirerek, danışanların ihtiyaçlarını tespit ederler. Danışanların sorunlarına ve ihtiyaçlarına bağlı olarak, uygun yöntem ve tekniklerle psikolojik sorunların çözümüne katkı sağlamak üzere çalışırlar.

Görüştüğünüz psikolog, sizi önemli sorunlarınız ile uygun biçimde yüzleştirebilmek için gereken beceriyi kazanmış olmalıdır. Eğer psikolog size dostunuz gibi davranırsa, terapi ve psikolojik destek süreçleri sağlıklı ilerlemiyor demektir.


Psikologla Görüşmek Ne Zaman Gereklidir?
Psikolog ile görüşmek, kendinizi tanımanıza katkı sağlar. Psikolog ile görüşmek, geçmişte kalan anılar ve yüzleşmekten korktuğunuz yönleriniz ile cesaretle yüzleşip, onları kabul edebilmenizi sağlayacak bir gelişim sürecidir. Yaşamınızda ve ilişkilerinizde yaşadığınız sorunları çözmeye yönelik desteğe ihtiyacınız olduğunda,psikolog ile görüşme zamanı gelmiş demektir.

Yrd.Doç.Dr. Psikolog Hatice TOPÇU ERSOY

Bu yazı yorumlara kapanmıştır.