Makaleler

Boşanmada Çocuk Psikolojisi

Bazı evliliklerin sonu boşanma ile bitmekte ve bu durumdan çiftler etkilendiği gibi çocukları da çokça etkilenmektedir. Çocukların yetişkin bireylere göre yaşadıkları durumlarla baş etme becerileri daha zayıf olduğu için burada ebeveynlere çok iş düşmektedir. Sürekli yaşanan anlaşmazlık ile bunların beraberinde getirdiği gürültü ve kavga gibi sorunlar çocuklar üzerinde daha fazla travmaya yol açmaktadır. Bundan dolayı bu ortamın boşanma ile giderilmesi sağlıklı olsa da çocuklar aynısını hissedememektedir. Burada da anne ve babaların bu süreci çocuğunun en rahat şekilde atlatabileceği hale dönüştürmesi gerekmektedir.

Boşanma kararı alındıktan sonra bu karar çocuklara her iki ebeveyn tarafından birlikte anlatılmalı ve kendilerine eşit derecede söz hakkı tanımları gerekmektedir. Eğer her iki taraf için de bu zor ise bir psikolog eşliğinde söylemekte doğru bir seçim olmaktadır.

Boşanma Sürecinde Ebeveynlerin Yapması Gerekenler

  • Eşinizi Çocuğunuza Kötülemeyin: Ebeveynlerin boşanma aşamasında eşlerini çocuğuna kötülemesi çocuğun psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Fakat anne babalar duygularını arkadaşları ile paylaşmaktansa bir diğerini kötülemeden ve olumsuzluk yaratmadan çocuk ile paylaşması, çocuğun boşanma kararını kabul etmesini daha kolay bir hale getirmektedir.
  • Çocuğunuzun Düzenini Değiştirmeyin: Çocuklar etrafında olup bitenleri ve çevrelerindeki kişilerin duygularını takip etmekte, bunlara da bir tepki vermektedir. Boşanma sürecinde çocuğun günlük rutinini, yaşadığı yeri ve okulunu değiştirmemek çok önemlidir. Çünkü bu aşamaya vereceği tepki yaşadığı karmaşayla doğrudan bağlantılıdır.
  • Çocuklarla İletişiminizi Kesmeyin: Bu süreçte çocukları sınırlandırmamak ve baş etmek için oluşturdukları savunma mekanizmalarını engellememek gerekmektedir. Duygularını ifade etmek için onlara zaman tanınmalı ve hatta bunun için cesaretlendirilmelidirler. Bu aşama ebeveynler için de zor geçtiğinden dolayı çocuklarla iletişim kopukluğu yaşayabilmekte ve onların ne söyledikleri ile çok fazla ilgilenmeyebilmektedirler. Fakat çocuklar ne hissettiklerini anne ve babalarıyla paylaşmaz, duygularıyla yüzleşmezse bu durum onlarda depresyon, ayrılık endişesi ve kişilik sorunları meydana getirebilmektedir.
  • Yalnız Kalmayacaklarını Hissettirin: Boşanma sürecinde ortaya çıkan belirsizlikler, çocuklar üzerinde bir korku ve endişe yaratmaktadır. Bu yüzden çocuğa önceden düzeniyle ilgili rahatlatıcı bilgiler verilmeli ve anne babasının sürekli olarak çocuğuyla olacağı, onu bırakmayacağı devamlı bir şekilde anlatılmalıdır.
  • Üzüntülerine Anlayış Gösterin: Çocuklar bu süreçte çok fazla üzüntü yaşamaktadır. Ailesini bir bütün olarak gördükleri için eski hallerine aşırı özlem duyacaklardır. Bundan dolayı onların üzüntülerine anlayış gösterilmeli ve sağlıklı olanın bu karar olduğunu düzgün ifadelerle anlatılmalıdır.

Boşanma Sonrası Yapılması Gerekenler

Boşanma aşamasının çocuklar üzerinde yarattığı en büyük etkilerden birisi, çocukların kendilerini suçlamalarıdır. Bu suçlayıcılık ailelerin ifadeleri sonucunda ortaya çıkabileceği gibi çocukların kendi hayal alemlerinden de kaynaklanabilmektedir.

Anne ve babası boşanmış olan çocuklarda öfke duygusu da gözlemlenmektedir. Bu öfkelerini ise kavga etmek ve bağırmak gibi çeşitli dışa vurumlar ile yansıtabilmektedirler. Benmerkezci yapıyı barındıran çocuklar, çevrelerinde gelişen olaylara karşı bir suçluluk ve sorumluluk hissetmektedir. Bundan dolayı anne babasının boşanmasının da kendi davranışlarından dolayı olduğunu düşünmektedir. Boşanma olayının anne ile babanın kendi kararı olduğu doğru bir şekilde aktarılmalı ve suçlayıcı ifadelere konuşmalar arasında hiçbir şekilde yer verilmemelidir.

Bazen anne-babalar, ebeveynlikten de boşanmış gibi davranabilmekte ve çocuklarından uzak kalabilmektedir. Bu durumun ise çocuklar üzerinde yıkıcı bir etkisi olmaktadır. Bundan dolayı her bir ebeveynin kendi evlerinde çocuklar için ayrı bir oda kurması son derece önemlidir.

Bazen boşanma aşmasından sonra çocukların kendileriyle baş başa kalacak bolca zamanları olmakta ve bundan dolayı yalnızlık duygusunun içine çekilebilmektedirler. Bundan dolayı ailelerini bir araya getirme hayalleri için çok fazla zamanları olmaktadır. Evden ayrılan ebeveynin kendisini terk ettiği düşüncesi engellenmeli ve anne-baba çocukla daha fazla zaman geçirmelidir. Yaşanılan bu ayrılığın aile olmalarını etkilemeyeceği anlatılmalıdır.

Bazı çocuklar boşanmada okula gitmek istememek ya da önceki yaşlarda görülebilecek davranışlara başvurabilmektedir. Bu davranışları desteklemek ileride ebeveyne karşı bağımlılık yaratabilir. Bütün bu süreçlerin daha kolay bir hale dönüşmesi için bir psikologdan yardım alınması oldukça iyi olacaktır.

Daha fazla detaylı bilgi için https://www.psikoaktif.com/hizmetler/iliski-evlilik-aile-terapisi/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

Bu yazı yorumlara kapanmıştır.