Süperego Nedir
Süperego nedir ? Ego ile süperego arasındaki farklara değindiğimiz bu içeriğimizi okuyarak ayrıntılı bilgilere erişebilirsiniz. İzmir psikolog arayışı ile başvuran binlerce bireye ve aileye terapi hizmeti vermiş bulunuyoruz. İzmir’de en çok tavsiye edilen psikologlarımız psikolojik sorunlar için bireysel terapi ve aile-evlilik sorunları için çift-aile terapisi alanında yüz yüze terapi ve online terapi vermeye devam ediyor. Sizlerde terapilerimizi inceleyebilir ve bizlere danışabilirsiniz.
Şimdi Üstbenlik olarak da bilinen Süperego kavramının tanımına geçiyoruz.
Süperego (üstbenlik) Nedir?
Üstbenlik olarak da bilinen Süperego bir kişinin psikoloji anlamında en yüksek mercisidir. Süperego benliğe karşı olarak yargıçlık veya denetleyici bir rol oynar. Freud bütün eserlerinde Süperego kavramını bütün ahlaksal kısıtlamaların temsilcisi olarak tanımlamıştır. Aynı tanımlamaların içerisinde mükemmellik yolunda verilen çabaların da savunucusu olarak tanımlamıştır. Süperego bilincimiz dışında etkinliğini sürdürmektedir.
Üstbenlik zamanla egonun bir parçası olarak değerlemeye ve toplumsallaşmaya evrimleşmektedir. Gerçekleşen bu evrim finalinde oluşan duruma üstbenlik (süpergo) adı verilmektedir.
Çocuklar dünyaya geldiklerinde bilinç altlarında günah, ayıp, saygı gibi kavramlara hâkim değillerdir. İnsanların yaşamını haz duygusu yönetmektedir. Bebekler büyüyüp haz ilkesi ile karşı karşı gelip, bu duyguyu geliştirdiğinde ebeveynleri tarafından uygunsuz sosyal davranışlar sergilediğinde ceza alır.
Bir çocuk yaramazlık yaptığında, ebeveynlerinin davranışlarını duyacağını, göreceğini ve cezalandırılacağını düşünerek eylemlerinden korkar. Çocuk biraz daha büyüdüğünde, ebeveynleri yokken bile yaramazlık yapmayı otomatik olarak durduracaktır. Çünkü anne babası artık ondan başkası değildir, olmamaktadır. Ebeveynler artık içselleştirilmiş ve çocuğun zihninin bir parçası haline gelmiştir. Nereye giderse gitsin, ebeveynleri aklında onunla birliktedir. Yargı sistemi dediğimiz süperegonun insan hayatındaki tezahürü “suçluluk”tur.
Çocuklukta gördüğümüz korku ve utanç, süperego gelişiminin belirtileridir. Süperego, bilinçsiz ve bilinçli süreçleri içerir. Vicdan, süperegonun bilinçli kısmında yer alır.
Ego, süperegonun (kısıtlamalar, yasaklar) ve id’in (haz ilkesi) baskısı altında uygun çözümler arar.
Psikoaktif 2002 yılından bu yana hizmet vermektedir. Terapi ve danışmanlık hizmetlerine ek olarak, pratikten gelen birikimleriyle düzenlediği psikologlara, danışmanlara, diğer ruh sağlığı ve kişisel gelişim uzmanlarına yönelik eğitimler de bünyesindeki hizmetler arasındadır. Eğitimlerimize göz atmayı unutmayınız.
Dikkatinizi çekebilir: Sosyal anksiyete nedir ?