Makaleler

Aile Danışmanlığı Eğitimi

Aile ve Çiftlerle Danışma Süreci

Aile ve Çiftlerle Danışma Süreci

Aile danışmanlığı , aile içi iletişimi onarmayı ve çatışmaları çözümlemeyi amaçlayan bir süreçtir.  Bu süreç, aile içi anlaşmazlıkları, aile içi şiddetti, çocukların bir takım sorunlarını ele aldığı gibi,  aile içindeki bireylerin psikolojik sıkıntılarını çözümlemeyi, ailede olacak bir takım değişikliklere uyum sağlamayı ( örn ; boşanma , evlat edinme, taşınma, evlilik …vb. ) da kapsar. Ayrıca aile içi bireylerin maruz kaldıkları travmatik olgularla baş etmeleri gibi konularda da destek sunar. Bu terapi yaklaşımında amaç;  anlaşmazlıkların çözülmesi, iletişimin etkili bir hale gelmesi , bireylerin güçlenmesi ve sorunlarla tüm ailenin bir takım olarak baş etmesidir.

Aile danışmanlığının süresi ve görüşme sıklıkları ailenin var olan problemlerine ve dinamiklerine bağlı olarak yapılandırılmaktadır. Aile ile çalışmak konusunda bu hizmeti sunan kişinin aile danışmanlığına yönelik bir eğitim almış olması gerekir. Bazen uzman, farklı konularda da hizmet sunabilir ve aile bireyleriyle bireysel olarak da bu süreci destekleyici bir süreç başlatabilir.

Peki aile danışmanlığı sürecinin yararı nedir? Bu süreç bireylerin sorun odaklı yaklaşımdan çıkarak çözüm odaklı olaylara bakmalarına yardımcı olur. Aileye umut aşılar ve ailenin motivasyonunu yükseltir.  Daha önce konuşulmasından çekinilen konular üzerine aile üyelerinin kendilerini daha rahat ifade etmesine olanak sağlayabilir. Çözümü aramaya ve seçenekleri görmeye yardımcı olur. Üyelerin kırmakta zorlandıkları döngülerini fark edilmesini ve bu döngülerin kırılmasını sağlar.

Aile içinde önemli bir konu olan sorumluluklar üzerine de çalışılır.  Aile içinde sorumluluk duygusunun önemini kavramaya, sorumlulukları belirlemeye ve bu sorumlulukların nasıl yerine getirileceğine yönelik bir uzlaşmaya varılmaya çalışılır.  Özellikle evlilik öncesinde alınan danışmanlıklarda,  sorumlulukların ve beklentilerin üzerine konuşmak, evliliğe hazır olmak ile ilgili uygulamalar da yapılabilir.

Bir çift için yeni doğmuş bir bebek ya da daha büyük bir çocukla ebeveynlik rolüne geçmek zor bir deneyimdir. Çiftin ebeveynliğe geçişte hissettiği kaygı ve  baskı birçok şeyi beraberinde getirir. Zamanı iyi yönetememe, maddi sorunlar, ebeveyn olmakla ilgili kafa karışıklıkları gibi durumlar çiftin ilişkisini ve iletişimini etkiler. Bu aile danışmanlığı süreci, çiftlerin ilişkilerinde yeni yolları keşfederek ebeveynlik becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.

Her birliktelikte, her ailede bir takım problemler yaşanmaktadır. Burada önemli olan noktalar ise bu problemlerin tekrarlanma sıklığı, çözüme yönelik adımların atılıp atılmadığı ve bu problemlerin kişilerin yaşam kalitesini ne kadar etkilediğidir. Sağlıklı bir aile ise bütün sıkıntılara rağmen geleceğe yönelik umutlu olan, ortak amaçları için çaba gösteren ve gelişen bir ailedir.

Bu yazı yorumlara kapanmıştır.