Emdr Terapisi Nasıl Yapılır?
Emdr terapisi nedir? Eye Movement Desensitization and Reprocessing olarak açılmakta olup Amerika Birleşik Devletlerinde, psikoterapist Francine Shapiro tarafından geliştirilmiştir. Travma arkası terapi yöntemi olup psikotravmatoloji dalına bağlıdır.
EMDR, kişilerin rahatsızlık veren hayat tecrübeleri neticesinde gelişen semptomların çözülmesinde, duygusal sıkıntılardan kurtulmalarında kullanılan bir yöntemdir. Yöntem günlük hayatı etkileyen sebeplerin psikolojik kökenine iner. Bu bazen kişiler tarafından fark bile edilmeyebilir.
Esas sorun böylece tespit edildikten sonra, ona karşı duyarsız olma hedeflenir. Böylece ona bağlı gelişen sorunlar da çözülür. EMDR terapisi ne için kullanılır oldukça geniş bir alana sahiptir. Bu bakımdan alkol ve madde bağımlılığı, depresyon, uyku bozukluğu ve yeme bozukluğu gibi durumları da içerisine alır.
Emdr Terapisi Nasıl Yapılır?
Emdr terapisi nedir sorusu, aynı zamanda nasıl uygulandığına yönelik de sorulmaktadır. Bu teknikte ilaç kullanılmamakta, hipnozdan da yararlanılmamaktadır. Uygulama esnasında beyinde yer alan adaptif bilgi işleme mekanizması kullanılır.
Gözler sağdan sola hareket ettirilmek suretiyle, beynin yarım kürelerine çift yönlü uyarımlar yollanır. Benzer olarak kulaklık yardımıyla ses, ellere titreşim de uygulanabilir. Eğer çocuklara uygulanacaksa, sıklıkla omuz ve dizlere dokunmak suretiyle yapılır.
EMDR terapisi nasıl yapılır önce hazırlık ile başlar. Danışan kişinin, zihninde anıyı canlandırması istenir. Böylece duygulara yoğunlaşma sağlanır. Yalnızca geçmişte değil aynı zamanda gelecekte de çalışabilir.
Uyuglama süresi standart olmayıp danışana göre farklılık arz eder. Yaşantısı, anıyı nasıl yorumladığı büyük bir etmendir.
EMDR Kime Yapılabilir?
EMDR terapisi kimlere uygulanır? Bu sorunun cevabı oldukça geniştir. Bu listede yer alan bazı durumlar şu şekildedir;
Performans kaygıları
- Stres
- Cinsel işlev bozuklukları
- Fobiler
- Kronik ağrılar
- Fibromiyalji
- Migren
- Yas
- Kaygı bozuklukları
- Panik bozukluk
- Kompleks travmalar cinsel ya da fiziksel taciz
Temel olarak EMDR terapisi nedir talep eden her hastaya uygulanabilir. Belirli bir yaş aralığı bulunmamakla beraber, çocuklar için gerekli eğitimi almış terapistler tarafından uygulanmalıdır.
EMDR Ne Kadar Sürer?
EMDR tedavisi kaç seans sürer? EMDR yaptırmak isteyenler, bu soruyu sıklıkla düşünmektedir. Bu bazen 1-2 seans, bazen de 15-20 seans olabilmektedir. Bu durumu etkileyen temel faktörler şöyledir;
- Tekli ve çoklu travma ağları
- Terapi motivasyonun düzeni
- Terapiste güven ve açık olunması
- Terapi beklentileri
- Yaşam kalitesi
Bunun yanı sıra terapist tarafından belirtilen durumlara da dikkat edilmesi süreyi etkileyen, önemli bir unsurdur.