Makaleler

Panikatak ve Panik Bozukluğu Arasındaki Fark Nedir?

Panikatak ve panik bozukluğu rahatsızlıkları aynı anlama geliyor gibi gözükse de psikiyatri sözlüğünde farklı anlamlar taşımaktadır.

Panikatak, aniden, hızla yükselen ve beklenmedik anda başlayan yoğun duyguların yüklü olduğu ve kısa bir zaman diliminde gerçekleşen korku nöbeti diyebiliriz. Panikatak bireylerde ani bir şekilde başlayan kısa süreli vücutta uyuşma, terleme, çarpıntı, titreme, nefes darlığı, kalp krizi geçirme veya öleceğini hissetme gibi belirtileri gösteren bir rahatsızlıktır.

Panik bozukluğu ise, panik atakların tekrar etmesi durumu ve bireyin işlevsellik kaybına neden olması durumudur. Şunu belirtmekte fayda vardır ki panikatak tek bir rahatsızlık değildir. Tek bir atak veya arada bir yaşanan ataklar uykusuz kalma veya aşırı kafein tüketiminden de gerçekleşebilmekte olduğu gibi, birçok psikiyatri hastalığı (stres bozukluğu veya şizofreni vs. gibi) veya psikiyatri dışında başka rahatsızlıkların da (hipertiroidi, anemi vs. gibi) belirtileri gibi de ortaya çıkabilmektedir.

Panikatak ve Panik Bozukluk Arasındaki Fark Nedir?

Panikatak rahatsızlığı daha çok karşılaşılan ve sık yaşanan bir rahatsızlıktır. Panik bozukluğu ise panikatak rahatsızlığına göre daha az rastlanılan bir rahatsızlıktır. Panik ataklar uykusuzluk, çok fazla kafein tüketme veya aşırı yorgunluktan gibi basit nedenlerle ortaya çıkan belirtilerdir. Panik bozukluğu ise bir hastalıktır diyebiliriz. Tekrarlayan panik atakların da sebep olduğu başka belirtilerin de devam ettiği işlevsellik kaybına neden olduğu bir rahatsızlıktır.

Panikatak tek bir sefer herhangi bir sebepten başlayıp sona ererken, panik bozukluk hiçbir sebep yokken tekrarlayan birden fazla panik atağın olması ve bunun sonunda bireyin normal yaşamında işlevsellik kaybına yol açmaktadır. Bu rahatsızlığın teşhisi için beklenmedik zamanlarda birden fazla panikatak yaşamış olmak gerekir. Bu sebeple bireyler atakların tekrar yaşanabileceğini düşünür ve kaygılanır. Ayrıca birey ataklar sırasında yaşanabilecek olan olumsuz durumlara karşı kendine güvence olabilecek şeyler arama durumunda bulunur.

Panikatak yaşayan her bireye panik bozukluk tanısı koymak yanlış olacaktır. Lakin her panik bozukluğu tanısını alan bireyde panik ataklar görülebilir.

Panikatak ve Panik Bozukluk Kimlerde Görülebilir?

Panik ataklar bir bireyde yaşamı boyu %6 veya %10 şeklinde görülmektedir. Yaklaşık olarak söylemek gerekirse 10 kişiden 1’inde panikatak görülebilmektedir. Yani bu durumun yaşanma olasılığı yaygındır. Genelde panik ataklar ergenliğin sonu ve 30’lu yaşların başında görülmeye başlar.

Lakin her yaşta da başlama olasılığı bulunup, yaşı ilerlemiş kişilerde panikatak rahatsızlığı görülür ise bu rahatsızlığın altında başka tıbbı bir rahatsızlık söz konusu olabileceği için hastaneye başvurulup ayrıntılı bir muayeneden geçmek gerekecektir. Panik bozukluk erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görebilmektedir.

Panik bozukluğu rastlanılan bireylerde de başka tıbbi rahatsızlıkların neden olabileceği düşünüldüğü için onların da hastaneye başvurarak ciddi ve ayrıntılı bir muayeneye girmeleri önerilir.

Daha fazla detaylı bilgi almak için https://www.psikoaktif.com/izmir-psikolog/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bu yazı yorumlara kapanmıştır.