Sosyal anksiyete nedir?
Sosyal anksiyete nedir? Sosyal fobi olarak da adlandırılan bu durum insanlar ile etkileşimi gerektiren toplumsal durumlarda, meydana gelen kaygı bozukluklarını eler alır. Kişilerin diğer insanlar tarafından olumsuz değerlendirilme, küçük düşme korkusundan ileri gelir. Günümüzde birçok kişi yaşamakta olup hayat kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Sosyal anksiyetenin ağırlığı her bireyde değişir. Bazen topluluk karşısında konuşmak, mevki olarak yüksek biriyle buluşmak gibi hafif tipler görülür. Bazen de hemen her sosyal etkileşimde görülen ağır tipleri vardır.
Bu kapsamda selam vermek, market alışverişi yapmak ve diğer birçok basit işlem bile yoğun kaygılar oluşturabilir.
Sosyal anksiyete geçer mi incelendiğinde gerekli tedaviler ile normal düzeylere çekilebildiği görülmektedir.
Sosyal Anksiyete Nasıl Anlaşılır?
- Günümüzde birçok kişi buna sahip olsa da aslında bu rahatsızlığa sahip olduğunu bilmez. Bu konuda bir takım fiziksel belirtiler vardır. Ana hatlarıyla bunlar,
- Baş dönmesi,
- Kalp atışlarının hızlanması,
- Kas gerginliği,
- Mide bulantısı,
- Nefes almada zorluk,
- Terleme,
- Titreme,
- Zihnin boş olduğunu hissetmek,
- Yüz kızarması şeklindedir.Sosyal anksiyete nedir aynı zamanda insanların bulunduğu ortamlardan, sosyal durumlardan kaçınmayı da içine alır. İnsanlarla iletişim halinde olmak yaşantının bir gereği olduğu için hayatı olumsuz etkiler.
- Sosyal Anksiyete Neden Olur?Sosyal anksiyete nedir kadar neden olduğu da büyük bir önem taşımaktadır. Buna sebep olan tek bir durum yoktur. Meydana gelmesinde genetik faktörler de büyük önem taşır. Ayrıca aile bireyleri arasında sosyal fobisi olan şahıslar varsa diğer kişilerde de kendini gösterebilir.Bunun yanı sıra beynin korku yanıtı kısmını kontrol eden amigdala bölümü aşırı aktifse de fobi meydana gelebilir. Anksiyete bozukluğu, sıklıkla 13 yaş civarında kendini gösterir. Zorbalık, dalga geçilme ya da kötüye kullanım öyküleri ile bağlantılı olabilmektedir. Bunun yanı sıra sosyal ansiyete neden olur hakkında utangaç mizahlı çocuklar, yetişkinliğe geçtiğinde risk altındadır. Baskıcı, kontrolcü ebeveynlerin çocuklarında da yüksek bir risk taşımaktadır.
Sosya Anksiyeteyi Ne Tetikler?
Sosyal anksiyete belirtileri kendini farklı durumlarda gösterir. Bunlardan bazıları aşağıda olduğu şekildedir;
1. İnsanların ilgi odağı olmak
2. Yemek yerken ya da bir şey yaparken izlenmek
3. İnsanlarla göz teması kurmak
4. Halk içinde telefon görüşmesi yapmak
5. Halk içinde yemek yemek
6. Kalabalık bir ortama sonradan girmek
7. Resmi ortamda bir şeyler söylemek zorunda olmak
8. Kalabalık içinde ondan bahsedilmesi ya da eleştirilmesi
9. Kalabalık bir ortamda diğer kişilere tanıtılmakSosyal anksiyete nedir farklı tetikleyici durumlara da sahiptir. Ancak tanının konulabilmesi için fiziksel muayene yapılmakta, özel testler uygulanarak kaygı düzeyi ölçülmektedir. Böylece belirtiler hangi durumda, ne sıklıkla görüldüğü de ortaya çıkar.